Trafikalt grunnkurs pris
Et trafikalt grunnkurs inkludert førstehjelp og mørkekjøring koster ca. 3600kr. Prisen på trafikalt grunnkurs varierer blant de ulike trafikkskolene, men veldig ofte koster et komplett kurs et sted mellom 3300kr til 3900kr.
Prisen kan også overstige dette, særlig hvis du ikke tar opplæringen sammenhengende, men velger å dele den opp over tid. Da vil du i så fall være nødt til å betale for de ulike delene enkeltvis, noe som sannsynligvis vil føre til en høyere sluttsum.
Hva koster de ulike delene av et trafikalt grunnkurs?
Det trafikale grunnkurset er delt i tre:
- trafikalt grunnkurs
- førstehjelp
- mørkekjøring
Hver av disse delene kan kjøpes enkeltvis fra trafikkskolene, eller sammen i en pakke.
Trafikalt grunnkurs:
Koster ofte mellom 1500kr til 2000kr.
Førstehjelp:
Koster ofte mellom 700kr til 1000kr.
Mørkekjøring:
Koster ofte mellom 1500kr og 2200kr.
Du kan regne med å måtte betale fra ca. 4000kr til 5200kr totalt, hvis du tar opplæringen steg for steg.
Det kan også forekomme at du finner noen som tilbyr de ulike delene av kurset rimeligere eller dyrere enn vist i oversikten, men de aller fleste priser seg i dette sjiktet.
Hvordan spare penger på trafikalt grunnkurs?
Trafikalt grunnkurs blir billigst dersom du kjøper en komplett pakke som inneholder all obligatorisk opplæring. De fleste som tilbyr trafikalt grunnkurs tilbyr en pakkepris, hvor det ofte er lagt inn en rabatt. Du sparer fort en tusenlapp på å bestille all opplæringen i en samlet pakke.
Er du over 25 år?
Hvis du er eldre enn 25 år er det kun førstehjelp og mørkekjøring som er obligatorisk å gjennomføre før du tar oppkjøring. Det vil si at du er fritatt fra den første delen av kurset.
En pakke som inkluderer førstehjelp og mørkekjøring ligger ofte mellom 2200kr til 2800kr.
Få et uforpliktende tilbud
Få rask tilbakemelding med gratis og uforpliktende tilbud fra en lokal trafikkskole.
Hva består trafikalt grunnkurs av?
Trafikalt grunnkurs består av tre ulike deler som har som hensikt å gi deg grunnleggende kompetanse om trafikksystemet, hva man skal gjøre ved trafikkuhell, førstehjelp, og hvordan man bør tilpasse kjøringen til mørket.
Kurset er bygget opp av totalt 17 undervisningstimer. Trafikalt grunnkurs gjennomføres normalt i løpet av fem dager, hvor det er satt av tre dager til teori, en dag til førstehjelp og en dag til mørkekjøring.
Del 1: Trafikalt Grunnkurs
Denne delen av kurset består av 10 undervisningstimer og gjennomføres normalt i løpet av tre kvelder med undervisning. Målet med denne delen er å gi den en grunnleggende forståelse av hva det innebærer å være en trafikant. Du vil blant annet lære om viktige regler, skilt, trafikksystemet, hvordan man skal samhandle med andre, og hvilke holdninger du bør ha som sjåfør. Hvis du allerede har fylt 25 år er du fritatt fra denne delen.
Del 2: Førstehjelp
Dette kurset består av 4 undervisningstimer og er obligatorisk uavhengig av alder og hvilken førerkortklasse du ønsker å kjøre opp i. Her skal du lære om plikter og rutiner ved trafikkuhell, hvordan du sikrer et skadested, hvordan du vurderer skadeomfang, og du skal lære deg praktisk førstehjelp. Om du skulle være så uheldig å enten havne i en ulykke eller være først ute ved et ulykkessted, vil denne delen av kurset forberede deg på hva du skal gjøre, i hvilken rekkefølge, slik at et liv skal kunne reddes.
Del 3: Mørkekjøring
Å kjøre i mørket er noe helt annet enn å kjøre i dagslys. Det er enkelte ting og elementer som er spesielt viktig å følge med på og ta hensyn til. Gjennom teori og praksis skal du blant annet lære om korrekt lysbruk, parkering, risikovurdering og fartstilpasning i mørket.
Må man ha trafikalt grunnkurs?
Trafikalt grunnkurs er obligatorisk for alle som skal ta førerkort på en av de lette kjøretøyklassene. Hvis du er eldre enn 25 år, er det kun førstehjelp og mørkekjøring som er obligatorisk.
Trafikkopplæringen deles inn i fire ulike trinn for deg som skal ta lappen på bil, mc, moped, traktor eller snøscooter:
- Trafikalt grunnkurs
- Grunnleggende kjøretøy- og kjørekompetanse
- Trafikal del
- Avsluttende opplæring
Det trafikale grunnkurset er det første trinnet på veien og skal forberede deg på og gjøre deg kapabel til å gjennomføre de neste trinnene i opplæringen. Kurset skal være med på å forme fremtidens trafikanter på en slik måte at du blir en trygg sjåfør med gode holdninger. Du skal lære hvordan man samhandler med andre trafikanter på en god måte, slik at ulykker kan unngås.
Få et uforpliktende tilbud
Få rask tilbakemelding med gratis og uforpliktende tilbud fra en lokal trafikkskole.
Hvor lang tid bruker man på trafikalt grunnkurs?
Trafikalt grunnkurs består av totalt 17 undervisningstimer. Disse fordeles normalt på 5 ulike dager/kvelder og gjennomføres normalt i løpet av 1 uke.
Et typisk kurs kan være bygget opp slik:
- Dag 1: Trafikalt grunnkurs
- Dag 2: Trafikalt grunnkurs
- Dag 3: Trafikalt grunnkurs
- Dag 4: Førstehjelp
- Dag 5: Mørkekjøring
Som oftest gjennomføres kurset på kveldstid, slik at man har muligheten til å delta etter skole eller jobb, men det finnes også trafikkskoler som tilbyr opplæring på dagtid og i helger.
OBS! Det kan hende du ikke har mulighet til å gjennomføre mørkekjøring. Dette avhenger av hvilken del av året du planlegger å ta trafikalt grunnkurs. Mørkekjøring kan kun gjennomføres på den mørke tiden av året, det vil si i perioden 1. november til 15. mars.
Hvis du planlegger å ta trafikalt grunnkurs på den lyse tiden av året vil du også kun ha lov til å øvelseskjøre på den lyse tiden av året. I så fall vil det stå i øvelseskjøringsbeviset ditt at du kun har lov til å øvelseskjøre i perioden, 16. mars til 31. oktober. Straks du har gjennomført mørkekjøring vil du få tilsendt et nytt øvelseskjøringsbevis som gjelder for hele året.
Når kan jeg begynne på trafikalt grunnkurs?
Du må ha fylt 15 år får å kunne begynne på trafikalt grunnkurs. De fleste tilbyr trafikalt grunnkurs gjennom hele året, så du kan i utgangspunktet begynne når som helst etter at du oppfyller kravet for minstealder.
Ønsker du å melde deg på trafikalt grunnkurs? Send inn skjemaet, så setter vi deg i kontakt med en godkjent trafikkskole i nærheten av deg.
Hva skjer når jeg har bestått trafikalt grunnkurs?
Når du har gjennomført det første trinnet er du klar for å ta fatt på de neste trinnene i kjøreopplæringen. Etter at du har bestått trafikalt grunnkurs får du tilsendt et øvelseskjøringsbevis, slik at du kan begynne å øvelseskjøre. Hva som skjer videre avhenger av hvilken førerkortklasse du ønsker å kjøre opp i.
Felles for alle kjøreklassene er at opplæringen blir individuelt tilpasset. Hvor mange kjøretimer og hvor mye opplæring man trenger utover det som er obligatorisk vil variere fra elev til elev. Mange trafikkskoler setter gjerne sammen pakker som inkluderer all den obligatoriske opplæringen, samt et visst antall kjøretimer.
Her kan du se hva som er obligatorisk for de mest populære førerkortklassene:
Obligatorisk opplæring: Moped (klasse AM146)
- Trafikalt grunnkurs: 17 timer
- Grunnkurs moped: 3 timer
- Trinnvurderingstimer: 2 timer
- Sikkerhetskurs i trafikk: 4 timer
- Sikkerhetskurs på vei: 4 timer
- Teoriprøve: ja
- Oppkjøring: nei
Obligatorisk opplæring: Lett MC (klasse A1)
- Trafikalt grunnkurs: 17 timer
- MC kurs: 3 timer
- Trinnvurderingstimer: 2 timer
- Sikkerhetskurs i trafikk: 4 timer
- Sikkerhetskurs på vei: 5 timer
- Teoriprøve: ja
- Oppkjøring: ja
Obligatorisk opplæring: Mellomtung MC (klasse A2)
- Trafikalt grunnkurs: 17 timer
- MC kurs: 3 timer
- Trinnvurderingstimer: 2 timer
- Sikkerhetskurs i presis kjøreteknikk: 4 timer
- Sikkerhetskurs på vei: 5 timer
- Teoriprøve: ja
- Oppkjøring: ja
Obligatorisk opplæring: Tung MC (klasse A)
- Trafikalt grunnkurs: 17 timer
- MC kurs: 3 timer
- Trinnvurderingstimer: 2 timer
- Sikkerhetskurs i presis kjøreteknikk: 4 timer
- Sikkerhetskurs på vei: 8 timer
- Teoriprøve: ja
- Oppkjøring: ja
Obligatorisk opplæring: Bil (klasse B)
- Trafikalt grunnkurs: 17 timer
- Trinnvurderingstimer: 2 timer
- Sikkerhetskurs på øvingsbane: 4 timer
- Sikkerhetskurs på vei: 13 timer
- Teoriprøve: ja
- Oppkjøring: ja
Få et uforpliktende tilbud
Få rask tilbakemelding med gratis og uforpliktende tilbud fra en lokal trafikkskole.
Hva koster lappen?
- Mopedlappen pris: ca. 10.000,- (som regel fra 8.000,- til 12.000,-)
- Lett MC-lappen pris: ca. 19.000,- (som regel fra 15.000,- til 23.000,-)
- Mellomtung MC-lappen pris: ca. 22.000,- (som regel fra 18.000,- til 25.000,-)
- Tung MC-lappen pris: ca. 24.000,- (som regel fra 20.000,- til 27.000,-)
- Billappen pris: ca. 30.000,- (som regel fra 25.000,- til 35.000,-)
- Lett lastebil-lappen pris: ca. 22.500,- (som regel fra 20.000,- til 25.000,-)
- Lastebillappen pris: ca. 38.000,- (som regel fra 33.000,- til 43.000,-)
- Minibusslappen pris: ca. 19.000,- (som regel fra 16.000,- til 22.000,-)
- Busslappen pris: ca. 40.000,- (som regel fra 35.000,- til 45.000,-)
- Traktorlappen pris: ca. 12.500,- (som regel fra 10.000,- til 15.000,-)
- Snøscooterlappen pris: ca. 11.000,- (som regel fra 9.000,- til 13.000,-)
Hvordan får du tatt lappen billigst mulig?
Den obligatoriske delen av opplæringen når du skal ta førerkort kommer du ikke unna. Dette er opplæring alle må gjennomføre, uavhengig av individuelle kjørekunnskaper og kjøreferdigheter. Hva den obligatoriske opplæringen koster varierer hos de ulike trafikkskolene.
Øvelseskjøring
Det som i størst grad kan bidra til at du får tatt lappen billigst mulig, er at du øvelseskjører mye på egenhånd. Snittprisen for en kjøretime på tvers av alle førerkortklassene ligger på ca. 1.000,-. Sluttsummen på lappen stiger dermed raskt, dersom du har behov for mange kjøretimer. For eksempel for førerkort klasse B er det anbefalt at eleven har kjørt minst 100 timer før man bestiller oppkjøring.
Om du ikke har mulighet til å øvelseskjøre mye på fritiden, er det dessverre slik at du sannsynligvis har et større behov for flere kjøretimer ved en trafikkskole. Dette er selvsagt individuelt. Noen lærer raskere enn andre, og har kanskje ikke det samme behovet for mengdetrening. Det er likevel å anbefale at du øvelseskjører så mye som mulig. Dette er det viktigste grepet du kan ta på veien mot et billig førerkort.
Oppkjøring
Det kan være fristende å bestille oppkjøring så raskt som mulig, men kostnadsmessig vil ikke dette alltid være det beste valget. En oppkjøring koster gjerne 4-5.000,- for leie av bil og gebyr til staten. Bestiller du oppkjøring for tidlig kan det koste deg dyrt. En av oppgavene til trafikklæreren din er å tilpasse opplæringen din underveis, og gi deg beskjed om når han føler at du er klar. Når både trafikklæreren din og du selv føler at du er klar – da kan du bestille oppkjøring.
Pakkeløsninger
De ulike pakkeløsningene som trafikkskolene tilbyr inneholder gjerne all obligatorisk opplæring, samt et visst antall kjøretimer. Disse pakkeløsningene er som regel gunstigere for deg som elev, i forhold til om du skulle tatt kjøreopplæringen litt etter litt. Om du allerede har øvelseskjørt en del på fritiden og merker at du trenger mer trening, kan det vært lurt å kjøpe en pakke som for eksempel inneholder 20-30 kjøretimer. Da vil du sannsynligvis få en bedre pris, enn hvis du skal betale for en og en kjøretime underveis og allikevel ender opp med like mange kjøretimer.
Velg riktig trafikkskole
Det finnes mange trafikkskoler i landet og hundrevis av ulike kjørelærere. Noen trafikkskoler scorer bedre på pris. Noen har lengre erfaring. Noen har mange gode tilbakemeldinger fra tidligere elever. Det viktigste er at du finner en trafikkskole med en kjørelærer som vil ditt beste. Som tør å si fra, som gir tilbakemeldinger du kan jobbe med, og som evner å kjøre deg klar til oppkjøring på kortest mulig tid. Det er mange som bytter trafikkskole underveis i opplæringen, og som regel ender disse opp med å betale mer for lappen totalt sett.
Det er mange faktorer du skal vurdere når det kommer til valg av trafikkskole, og det kan være vanskelig å ta det riktige valget.
Gjennom vårt samarbeid med en rekke trafikkskoler over hele landet ønsker vi å gjøre det enkelt for deg – vi skaffer deg det beste tilbudet!
Få et uforpliktende tilbud
Få rask tilbakemelding med gratis og uforpliktende tilbud fra en lokal trafikkskole.