MC-lappen

Ønsker du å ta MC-lappen?

TaFørerkort.no hjelper deg med å finne den beste trafikkskolen for å ta MC-lappen.

Uavhengig av dine forkunnskaper, ønsker og behov kan vi skaffe deg et uforpliktende tilbud på MC-lappen fra en kvalitetssikret trafikkskole nær deg.

Det eneste du trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet og sende det inn til oss, så blir du kontaktet av den trafikkskolen som passer dine kriterier best.

Få et gratis tilbud på MC-lappen

Send en kort beskrivelse av dine ønsker og behov, så finner vi den trafikkskolen som passer best.

hero_mc
Side 1 av 2: Dine ønsker og behov
Jo mer informasjon du oppgir, jo lettere blir det for trafikkskolen å gi et godt tilbud.

Din kontakt­informasjon blir utelukkende brukt i forbindelse med tilbuds­forespørselen. Dine person­­opplysninger utleveres ikke til uvedkommende.

Slik får du et tilbud på MC-lappen på 1-2-3:

1. Send forespørsel

Send oss en kort henvendelse på nett med beskrivelse av hva du ser etter i en trafikkskole å ta MC-lappen hos..

Alle henvendelser om MC-lappen blir besvart så raskt som mulig.

2. Få et gratis tilbud

Kort tid etter at du har sendt henvendelsen vil du motta et gratis og uforpliktende tilbud på kjøreopplæring til MC-lappen fra en trafikkskole nær deg.

Hvis du godtar tilbudet avtales et tidspunkt som passer for å starte MC-opplæringen.

3. Opplæringen starter

Trafikkskolen legger opp en opplæringsplan som passer for deg, og opplæringen for MC-lappen starter.

Vi samarbeider med trafikkskoler tilbyr trygg og effektiv MC-opplæring over hele landet.

De ulike MC-klassene (A1, A2, A)

Dette er de ulike førerkortklassene for motorsykkel: A1 – lett mc, A2 – mellomtung mc, og A – tung mc. Innenfor hver av disse klassene finnes det ulike regler, ulikt antall kubikk (cc) du har lov til å kjøre, samt ulike aldersgrenser.

Det kan være utfordrende å sette seg inn i forskjellene på de ulike klassene, samt hvilke regler som gjelder. Her skal vi se nærmere på de ulike MC-klassene og hvilke vesentlige forskjeller du må være oppmerksom på.

Det første du bør vite er at de ulike førerkortklassene er delt inn etter hvor tunge motorsykler du har lov til å kjøre. Med «tung» menes ikke fysisk vekt, men motorkapasitet, slagvolum og effekt.

mc lappen

Klasse A1 – MC-lappen for Lett motorsykkel

  • Maksimalt motorvolum: 125ccm
  • Effekt: maks 11kW (ca. 15 hk)

Klasse A2 – MC-lappen for Mellomtung motorsykkel

  • Maksimalt motorvolum: ingen begrensning
  • Effekt: maks 35kW (ca. 45hk)

Klasse A – MC-lappen for Tung motorsykkel

  • Maksimalt motorvolum: ingen begrensning
  • Effekt: ingen begrensning

Innenfor MC-klasse A1 kan heller ikke forholdet mellom motorsykkelens effekt og egenvekt overstige 0,1kW/kg, mens forholdet for MC-klasse A2 ikke kan overstige 0,2kW/kg. Dette er i utgangspunktet ikke noe du trenger å tenke på da de ulike mc-produsentene tilpasser disse forholdene, slik at sykkelen er bygd etter gjeldende regelverk.

Hva er aldersgrensen for MC-lappen?

Det er forskjellige minstekrav om alder for de ulike MC-klassene.

  • A1, Lett MC: 16 år
  • A2, Mellomtung MC: 18 år
  • A, Tung MC: 24 år

Det finnes unntak som gjør at du kan ta lappen på tung MC før du fyller 24 år, dersom du har en av de lettere førerkortklassene fra før av.

Klasse A1 – Aldersgrense lett motorsykkel

Minstekravet om alder i forbindelse med øvelseskjøring er 15 og et halvt år. For å ta lappen på lett MC må du ha fylt 16 år. Det må gjennomføres obligatorisk opplæring og du må bestå førerprøven.

Klasse A2 – Aldersgrense mellomtung motorsykkel

Minstekravet om alder i forbindelse med øvelseskjøring er 17 og et halvt år. For å ta lappen på mellomtung MC må du ha fylt 18 år. Det må gjennomføres obligatorisk opplæring og du må bestå førerprøven. Hvis du derimot har lett MC lappen fra før av, er det kun den obligatoriske opplæringen som må gjennomføres, men ikke førerprøven.

Klasse A – Aldersgrense tung motorsykkel

Minstekravet om å ta lappen på tung MC er 24 år, med krav om at man gjennomfører obligatorisk opplæring og består førerprøven. Det finnes dog noen unntak, som gjør det mulig for enkelte å ta lappen tidligere enn fylte 24 år.

Har du MC-lappen for klasse A1 fra før?

Da må du gjennomføre obligatorisk opplæring på 13 timer og avslutte opplæringen med en førerprøve.

Har du klasse A2 fra før?

Hvis du tok mellomtung lappen som 18-åring og har opparbeidet deg 2 års erfaring med klasse A2, vil du kunne utvide førerkortklassen din fra du har fylt 20 år, uten å måtte avlegge ny førerprøve. Det eneste du trenger utover dette er et kurs på 7 timer.

Kan man kjøre motorsykkel med billappen?

Førerkort klasse B gir ikke førerrett i noen av MC-klassene. Moped er den eneste to-hjulingen man har lov til å kjøre med billappen.

Hvordan får du MC-lappen?

Det er fire obligatoriske trinn som må gjennomføres for å ta MC-lappen:

  1. Trafikalt grunnkurs
  2. Grunnleggende kjøretøy og kjørekompetanse
  3. Trafikal dyktighet
  4. Avsluttende opplæring

Til slutt må du bestå teoriprøven, samt melde deg opp til og bestå førerprøven.

De ulike trinnene i MC-opplæringen

Trinn 1: Trafikalt grunnkurs

Dette er et obligatorisk kurs som må gjennomføres uavhengig av hvilken førerkortklasse man ønsker å kjøre opp i.

Man kan melde seg opp til trafikalt grunnkurs fra man har fylt 15 år. Hvis du er eldre enn 25 år vil du være fritatt fra deler av opplæringen.

Det trafikale grunnkurset består av totalt 17 undervisningstimer som er fordelt på emnene trafikalt grunnkurs, førstehjelp og mørkekjøring. Det trafikale grunnkurset skal gi elevene grundig opplæring i trafikkregler, trafikkforståelse og trafikksikkerhet.

Trinn 2: Grunnleggende kjørekompetanse

På dette trinnet skal man få en grunnleggende innføring i motorsykkelkjøring. Det inkluderer et 3-timers teoretisk kurs, der man lærer mer om motorsykler og motorsykkelkjøring og bevisstgjøres på sin rolle i trafikken.

En motorsyklist er mer utsatt i trafikken enn trafikanter på fire hjul, derfor er det viktig at man behersker motorsykkelkjøring godt. I bunn og grunn handler dette trinnet om at man skal lære seg å beherske motorsykkelen rent kjøreteknisk. Mot slutten av dette trinnet skal det også gjennomføres en trinnvurderingstime, hvor det avgjøres om du behersker nødvendig kjørekompetanse til å begynne på trinn 3 av opplæringen.

Trinn 3: Trafikal dyktighet

På dette trinnet kommer man ordentlig i gang med den praktiske kjøringen og kjøretimer, og det blir særlig fokus på presis kjøreteknikk. Det inkluderer korrekt styring og bremsing med motorsykkelen.

Det blir videre fokus på korrekt samhandling med andre trafikanter, hvordan man håndterer motorsykkelen, og du skal bevisstgjøres og vise at du forstår hvordan man kan kjøre med lav risiko for ulykker.

På dette trinnet skal det også gjennomføres et sikkerhetskurs i trafikk, samt en avsluttende trinnvurderingstime for å avgjøre om du behersker nødvendig kjørekompetanse til å begynne på trinn 4 av opplæringen.

Trinn 4: Avsluttende opplæring

Dette trinnet handler i stor grad om risikoforståelse ved motorsykkelkjøring og at du skal lære å mestre hvordan du kan kjøre selvstendig i trafikken.

På dette trinnet skal du ha kommet så langt i opplæringen at du viser vilje til å ta ansvar, tar forholdsregler når du er ute og kjører, og at du samarbeider godt med andre trafikanter. I løpet av trinnet skal det også gjennomføres et obligatorisk sikkerhetskurs på vei. Videre gjennomføres det kjøretimer etter individuelle behov.

Når kjørelæreren mener at du er klar, er det kun en teoriprøve og førerprøve som gjenstår.

Ønsker du å komme i gang med MC-lappen?

Vi samarbeider med en rekke godkjente trafikkskoler med dyktige kjørelærere over hele landet, og kan skaffe deg et tilbud fra en trafikkskole i nærheten av deg.

Teoriprøven – hvor, når og hvordan

Før du kan ta teoriprøven må du søke om førerkort hos Statens vegvesen. Du må bestille time til teoriprøven på forhånd og gjennomføre prøven på din lokale trafikkstasjon. Du kan ta teoriprøven tidligst 6 måneder før du er gammel nok til å ta lappen innenfor ønsket førerkortklasse.

Dette må du gjøre før du kan gå opp til teoriprøven:

  • Levere søknad om førerkort
  • Ta med gyldig legitimasjon til trafikkstasjonen
  • Betale gebyr til Statens vegvesen (gjøres på trafikkstasjonen)

Selve teoriprøven

Teoriprøven består av totalt 40 ulike oppgaver som skal løses, hvor du må svare riktig på minst 85% (34) av oppgavene. Det vil si at det er rom for å svare feil på 6 av spørsmålene. Prøven må gjennomføres innen det har gått 90 minutter.

Temaer du bør kunne til teoriprøven

  • Vikeplikt
  • Trafikkulykker, uhell og miljø
  • Teknisk og kjøretøy herunder lasting
  • Regulering av trafikk
  • Plassering av kjøretøy
  • Mennesket i trafikken
  • Kjøring under spesielle forhold
  • Kjøretøybehandling
  • Førers og eiers ansvar
  • Fremkommelighet og samhandling

Teoriprøven må bestås før du får mulighet til å ta oppkjøring.

Førerprøve og oppkjøring til MC-lappen

Når trafikklæreren din anser deg som klar og du har bestått all obligatorisk opplæring, samt bestått teoriprøven er det kun oppkjøring som gjenstår.

Alle praktiske førerprøver gjennomføres etter noen generelle regler, uavhengig av førerkortklasse. Under den første delen av førerprøven skal man utføre en sikkerhetskontroll av kjøretøyet, hvor formålet er at du skal kontrollere at motorsykkelen er egnet til å kjøre på veien. Det skal også gjennomføres en ferdighetsprøve som består av spesifikke øvelser. Etter dette skal man begi seg ut på selve kjøringen, hvor man på forhånd har fått tildelt en tilfeldig kjørerute. Her skal man demonstrere kjøreferdighetene sine under forskjellige trafikkforhold.

Sikkerhetskontroll av motorsykkelen

Dette er den første delen av førerprøven, hvor du på forhånd bør besitte relevant kunnskap om lys, styring, hjul, dekk og bremser. Under sikkerhetskontrollen skal man demonstrere hvordan man kontrollerer at alt fungerer som det skal. Målet er at du skal vise at du har kontroll på det sikkerhetsmessige, da det er du som motorsyklist som er ansvarlig for at sykkelen du kjører er i god stand.

Ferdighetsprøve i spesifikke øvelser

På et lukket område vil du få tildelt fem oppgaver som du må løse. Oppgavene består av krypekjøring og balanse, effektiv bremsing, unnastyring, bremsing i sving og svingteknikk. Gjennomføringen av disse oppgavene skal vise at du som fører evner å manøvrere kjøretøyet på en forsvarlig måte.

Oppkjøringen

Som tidligere nevnt får du tildelt en tilfeldig kjørerute. Trafikkstasjonene har flere faste ruter innenfor de ulike førerkortklassene, hvor det er et dataprogram som tar seg av rutetrekkingen. Det er ingen som kan påvirke hvilken rute du får tildelt.

Hovedmålet med oppkjøringen er at du skal vise at du er klar til å kjøre selvstendig, at du tar ansvar og at du er trygg i samhandling med andre trafikanter. Vær oppmerksom under oppkjøringen, slik at du kan oppfatte situasjoner tidlig og kan kjøre med lav risiko.

Dette må du gjøre før du kan gå opp til førerprøven for MC-lappen

  • Ha plettfri vandel
  • Levere helseattest og synsattest på trafikkstasjonen
  • Ha bestått teoriprøven
  • Ta med gyldig legitimasjon til trafikkstasjonen
  • Betale gebyr til Statens vegvesen (gjøres på trafikkstasjonen)
  • Bestille førerprøve (gjøres av kjørelæreren)
mc lappen

Hvordan bestå oppkjøringen til MC-lappen?

Noe av det aller viktigste under oppkjøringen er at du er oppmerksom.

Trafikken og kjøreforholdene kan være uforutsigbare. Det kan være syklister i veibanen, biler som plutselig bråbremser, eller at det kommer fotgjengere ut i veien selv der det ikke er fotgjengerfelt.

Du vet aldri hvilken tilstand folk du møter i trafikken er i. Noen kan være trøtte, stresset, eller påvirket av ulovlige stoffer. Du kan når som helst i trafikken møte på andre som ikke følger trafikkreglene, og nettopp derfor er det så viktig at du er oppmerksom på det som skjer rundt deg. Du må regne med å kunne møte på andre trafikanter som gjør feil som kan påvirke deg og din kjøring.

Vær oppmerksom på det som skjer rundt deg og ta gode valg basert på omgivelsene dine. Dette er nøkkelen til å bestå oppkjøringen.

Hvor mye koster MC lappen?

Som regel ligger prisen for MC-lappen et sted mellom ca. 15.000kr og 25.000kr.

Lett MC lappen vil normalt sett være rimeligere enn tung MC lappen, fordi man som regel trenger færre kjøretimer. Hvis man derimot stryker på oppkjøring eller har behov for flere kjøretimer enn gjennomsnittet, må man regne med at kostnaden blir vesentlig høyere.

Det kan også være fornuftig å velge en trafikkskole som tilbyr en overordnet pakkepris for hele kjøreopplæringen, da det ofte vil være innbakt en viss rabatt – og som regel vil pakkeprisen være rimeligere enn hvis man skulle tatt alle delene av kjøreopplæringen separat.

En kjøretime koster vanligvis et sted mellom 1.000kr-1.200kr. Kostnaden for førerprøven består av et gebyr for leie av motorsykkel til prøven (2.000kr-3.000kr), samt et gebyr til statens vegvesen (ca. 2.000kr). Med andre ord koster oppkjøringen alene ca. 4.500kr. Det vil si at totalkostnaden stiger raskt dersom du trenger kjøretimer utover det som er obligatorisk eller må ta oppkjøringen flere ganger.

Eksempel på kostnadsbilde – Klasse A, tung motorsykkel

  • Trafikalt grunnkurs ink. førstehjelp og mørkekjøring: kr 3.500,-
  • Grunnkurs MC, teorikurs: kr 1.500,-
  • Trinnvurdering trinn 2: kr 1.000,-
  • Trinnvurdering trinn 3: kr 1.000,-
  • Sikkerhetskurs i presis kjøreteknikk: kr 6.000,-
  • Sikkerhetskurs på vei: kr 6.000,-
  • Kjøretimer utover obligatorisk, 5 stk à kr 1.000,-: kr 5.000,-
  • Oppkjøring, leie av sykkel, gebyrer, førerkort og bilde: kr 4.500,-

Estimert totalkostnad for MC-lappen klasse A: kr 28.500,-

Se flere priseksempler for de forskjellige MC-klassene.

Hvor lang tid bruker man på MC-lappen?

Det er veldig varierende hvor lang tid man bruker på MC-lappen. Det avhenger av hvor mye tid og penger du har, kjøreskolens kapasitet, og om du oppfyller kravet for minstealder for ønsket førerkortklasse. Det avhenger også av din læringsevne, og ditt behov for kjøretimer utover den obligatoriske opplæringen.

Sett at du allerede har tatt trafikalt grunnkurs, oppfyller kravet for minstealder, har tid og penger nok, og ønsker å ta lappen så fort som mulig, kan du vurdere et intensivkurs.

Intensivkurset for mc gjennomføres normalt i løpet av 9-10 dager.

Hva er et MC intensivkurs?

Et intensivkurs på MC er bygget opp på en slik måte at du skal kunne ta MC-lappen på kortest mulig tid.

Varigheten på et intensivkurs varierer noe, men som regel gjennomføres de på 9-10 dager. Prismessig trenger det ikke å være noen forskjell. Det avhenger bare av hvilken trafikkskole du ender opp med å velge, og hvilket prisnivå de opererer med.

Med det er ikke alle trafikkskoler som tilbyr intensivkurs, og du kan derfor være nødt til å reise et stykka unna der du bor og måtte bo på hotell under kurset. Dette vil i så fall by på merkostnader.

5 ting du bør tenke på i forbindelse med MC-lappen

  1. Bruk tid på å sette deg inn i reglene og kriteriene som gjelder før den MC-klassen du ønsker å kjøre opp i.
  2. Ønsker du lappen innen en bestemt dato? Om du har mulighet til og ønsker lappen raskt, kan intensivkurs være det beste alternativet for deg.
  3. Søk om førerkort så tidlig som mulig. Dette gjør du på nettsiden til Statens vegvesen.
  4. I enkelte perioder kan det være lange køer i forbindelse med oppkjøring. Hvis du sørger for å ta teoriprøven så tidlig som mulig, får du mulighet til å bestille oppkjøring god tid i forveien.
  5. Kom i kontakt med en trafikkskole med gode anbefalinger som bryr seg om elevene og strekker seg langt for at du skal bestå oppkjøringen.

Hvilken trafikkskole bør du velge?

Folk har forskjellige preferanser, og hvilken trafikkskole du bør velge avhenger av hva som er viktig for akkurat deg. Ønsker du en trafikkskole som holder til i nærheten av deg? Vil du bruke en trafikkskole som er rimelig? Vil du ha en dyktig kjørelærer? En trafikkskole som har fått gode anbefalinger fra tidligere elever? De aller fleste ønsker gjerne en kombinasjon av disse.

Hvis du bor på en liten plass, har du kanskje ikke så mange alternativer å velge mellom. Bor du derimot i en litt større by, kan det finnes mange tilbydere. Her vil du kunne møte på prisforskjeller, ulikt pakkeinnhold, og ulik erfaring og kompetanse blant kjørelærerne.

Det kan være vanskelig å vurdere disse kriteriene opp imot hverandre, og det kan være vanskelig å regne seg fram til sluttsummen ved de ulike trafikkskolene.

Vi ønsker å gjøre det enkelt for deg! Gjennom samarbeid med en rekke godkjente trafikkskoler over hele landet, kan vi sette deg i kontakt med en trafikkskole med gode anbefalinger og gode priser. Gjennom TaFørerkort.no kan du få et tilbud fra en trafikkskole i nærheten av deg.

Vi finner den beste trafikkskolen i ditt nærområde:

Eller send oss en henvendelse: