Lastebil-lappen pris
De fleste som tar lastebillappen ender opp med en prislapp i sjiktet fra 35.000kr til 45.000kr, men på bakgrunn av de ulike faktorene som kan påvirke prisen er det er allikevel mange som betaler enten mer eller mindre enn dette. Prisen vi har tatt utgangspunkt i inkluderer den obligatoriske opplæringen, samt et visst antall kjøretimer.
Det er mange ulike faktorer som kan påvirke totalprisen på lastebil lappen i den ene eller andre retningen, blant annet kjøreerfaring, lokasjon, hvilke førerkortklasser du har fra før av, hvilken kjøreskole du velger, når du skal ta lappen, og ditt individuelle behov for kjøretimer utover det som er obligatorisk.
I denne artikkelen vil du få svar på det mest vesentlige i forbindelse med lastebillappen:
- Priser
- Kostnadseksempler
- Obligatoriske kurs
- Intensivkurs
- Alderskrav
- m.m.
Få et tilbud fra en trafikkskole
Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret trafikkskole som passer for deg.
Dette koster lastebil lappen (klasse c)
De ulike trafikkskolene som tilbyr opplæring i forbindelse med lastebil lappen kan ha forskjellige priser på kurs og ulike pakkeløsninger. Dette kostnadseksempelet tar for seg gjennomsnittlige priser på de ulike kursene, samt et visst antall kjøretimer. Hvor mange kjøretimer du faktisk har behov for kommer an på dine individuelle ferdigheter og behov.
Kostnadseksempel lastebil lappen (klasse c)
- Grunnkurs for tunge kjøretøy: pris 2.000kr
- Teorikurs: pris 3.000kr
- Kjøretimer 10 stk: pris 13.000kr
- Obligatorisk kurs i ulykkesberedskap: pris 4.000kr
- Obligatorisk kurs i lastsikring: pris 4.000kr
- Obligatorisk sikkerhetskurs på vei: pris 9.000kr
- 2 stk trinnvurderingstimer: pris 3.000kr
- Førerprøve: pris 4.000kr
Totalpris lastebil lappen: 42.000kr
I tillegg til dette kreves det at man gjennomfører et sikkerhetskurs på bane innen et år etter utstedt førerkort. Dette kurset koster vanligvis fra ca. 8.000kr til 9.000kr. Man må også ta høyde for kostnader i forbindelse med teoriprøve, oppkjøring, utstedelse av førerkort, og bilde til førerkortet.
Få et tilbud fra en trafikkskole
Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret trafikkskole som passer for deg.
Dette koster lett lastebil lappen (klasse c1)
Gjennomsnittsprisen for å ta lett lastebil lappen ligger på ca. 25.000kr, men på samme måte som med lastebil lappen (klasse c) er det mange faktorer som kan være med å påvirke prisen. Dine egenskaper som sjåfør, ditt kunnskapsnivå, og dine kjøreferdigheter kan i stor grad ha en betydning for sluttsummen på lappen.
Kostnadseksempel lett lastebil (klasse c1)
- Grunnkurs for tunge kjøretøy: pris 2.000kr
- Kjøretimer 5 stk: pris 6.000kr
- Obligatorisk kurs i ulykkesberedskap: pris 4.000kr
- Obligatorisk kurs i lastsikring: pris 4.000kr
- Obligatorisk sikkerhetskurs på vei: pris 5.000kr
- 2 stk trinnvurderingstimer: pris 3.000kr
- Førerprøve: pris 4.000kr
Totalpris lett lastebil lappen: 27.000kr
Hvordan spare penger på lastebillappen?
Det å ta lastebil lappen er nokså dyrt, men det er flere konkrete ting du kan gjøre i prosessen, som kan sørge for at lastebil lappen blir så rimelig som mulig.
Pakkeløsninger
De fleste som tilbyr opplæring i forbindelse med lastebil lappen tilbyr alt fra enkeltstående kurs til komplette pakkeløsninger. Prisen for hvert enkelt kurs eller hver enkelt kjøretime vil som regel være dyrere enn hvis du hadde kjøpt alt i en samlet pakke, da pakkeløsninger ofte inneholder en rabatt. Vi ser ofte rabatter på ca. 10% på disse løsningene, som betyr at man for eksempel kan gå fra en veiledende pris på 45.000kr og ned til ca. 40.000kr. Å velge en pakkeløsning vil derfor ofte være et smart valg rent økonomisk.
Vi kan også trekke fram flere fordeler ved valg av pakkeløsninger:
-
Planlegging
Når du har bestemt deg for å ta hele opplæringen hos en trafikkskole, vil det være enklere for trafikkskolen og kjørelæreren og tilrettelegge en opplæringsplan for deg. Dette kan gi en strukturert og mer effektiv opplæring. -
Mindre stress
Ved å velge en pakkeløsning kan du få en oversikt over hvor mange timer du har igjen og når de er planlagt. Dette kan redusere stresset ved å skulle planlegge og ta de ulike kursene ved kjøreopplæringen enkeltvis, slik at du heller kan fokusere på selve opplæringen og fremgangen din. -
Bedre oppfølging
Ofte vil en pakkeløsning inneholde kjøretimer og teorikurs, noe som kan gi deg bedre og tettere oppfølging fra kjøreskolen eller kjørelæreren din. Dette kan bidra til å øke sjansen for at du består førerprøven.
Det er viktig å velge en pakkeløsning som passer for dine behov og forventninger. Du bør undersøke de ulike tilbudene som finnes og velge den pakkeløsningen som passer best for deg.
Få et tilbud fra en trafikkskole
Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret trafikkskole som passer for deg.
Kjøretimer
En enkelt kjøretime på klasse c koster som regel fra ca. 1.200kr til 1.400kr, som innebærer at antall kjøretimer du har behov for i stor grad kan påvirke totalprisen på lastebillappen.
Hvis du har mulighet til å øvelseskjøre med noen privat, så bør du benytte deg av denne muligheten så mye som mulig. Desto mer kjøreerfaring du har, desto større sannsynlighet for at du har behov for færre betalte kjøretimer ved en trafikkskole. Øvelseskjøring og mengdetrening er sannsynligvis den faktoren som kan ha mest å si for totalprisen.
Hvis man tar utgangspunkt i to elever som tar lastebillappen på den samme trafikkskolen, hvor den ene eleven har behov for 5 kjøretimer (ca. 6.500kr), mens den andre har behov for 25 kjøretimer (ca. 32.500kr), så vil dette alene utgjøre en forskjell på ca. 26.000kr.
Valg av kjøreskole
Det er ofte mange ulike faktorer som skal vurderes før man velger og bestemmer seg for kjøreskole. Det kan for eksempel være avstand til og fra kjøreskolen, priser, tilgjengelighet, dato for oppstart, tilbakemeldinger fra tidligere elever, m.m. Å vurdere alle disse faktorene opp imot hverandre er ikke nødvendigvis enkelt.
Pris er selvsagt viktig for de fleste, alle ønsker å ta lappen billigst mulig, men det er også fort gjort å se seg blind på pris, og kun basere valget sitt på dette. Det er noe vi fraråder.
Det å velge riktig trafikkskole og få en dyktig kjørelærer fra start av, kan også ha en stor innvirkning på totalprisen. Hvis du får en kjørelærer med lang og god erfaring er sannsynligheten større for at kvaliteten på opplæringen din er god, noe som igjen blant annet kan føre til at du har behov for færre kjøretimer sammenlignet med om du hadde hatt en helt fersk kjørelærer. Det kan derfor være lurt å ta høyde for dette, for å sikre at du får en så god og effektiv opplæring som mulig.
Få et tilbud fra en trafikkskole
Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret trafikkskole som passer for deg.
Hvordan er opplæringen på lastebillappen?
Uavhengig av hvilken førerkortklasse som er aktuell, så følger all kjøreopplæring i Norge den samme firetrinnsmodellen. Dette er en kjøreopplæringsmodell som skal sikre at kommende sjåfører blir best mulig rustet til å kunne ferdes selvstendig i trafikken.
Opplæringens første trinn: Trafikalt grunnkurs
I og med at man må ha førerkort klasse b før man kan ta førerkort klasse c eller c1, så innebærer det at du sannsynligvis allerede har gjennomført trafikalt grunnkurs.
Det trafikale grunnkurset er obligatorisk for alle førerkortklasser, og består av totalt 17 undervisningstimer. I løpet av dette kurset skal eleven få en grunnleggende innføring i trafikkregler, valg av fornuftige kjøremåter, førstehjelp og mørkekjøring. Man kan ta trafikalt grunnkurs fra man har fylt 15 år.
Alle som skal ta førerkort på en av de tyngre førerkortklassene må også gjennomføre et obligatorisk grunnkurs for tunge kjøretøy som varer i 3 timer.
Opplæringens andre trinn: Grunnleggende kjøretøy- og kjørekompetanse
I løpet av dette trinnet skal fokuset rettes mot det å håndtere lastebilen rent kjøreteknisk. Det innebærer trening på start og stopp, rygging, parkering, svingteknikk, m.m. Dette trinnet gjennomføres uten at man skal ha fokus på andre trafikanter. Hvor mange kjøretimer man har behov for på dette trinnes tilpasses individuelt etter elevens kunnskap og kjøreferdigheter.
Før man kan gå videre til det tredje trinnet skal man gjennomføre en obligatorisk trinnvurderingstime med kjørelæreren for å vurdere om du har ferdighetene som kreves for å begi deg ut på påfølgende trinn.
Opplæringens tredje trinn: Trafikal del
Etter at eleven mestrer lastebilen rent kjøreteknisk skal fokuset rettes mot trafikken, hvordan man skal opptre og samhandle med andre trafikanter, og man skal lære å kjøre tilnærmet selvstendig i et variert trafikkbilde. Det blir lagt særlig vekt på trygg, effektiv og miljøvennlig samhandling i trafikken.
Det vil også på dette trinnet være behov for kjøretimer, hvor antall kjøretimer tilpasses etter hver enkelt elev.
Før man kan gå videre til det fjerde trinnet skal man gjennomføre en obligatorisk trinnvurderingstime med kjørelæreren for å vurdere om du har ferdighetene som kreves for å begi deg ut på påfølgende trinn.
Opplæringens fjerde trinn: Avsluttende opplæring
Dette er det siste trinnet i opplæringen, og for mange også det mest omfattende trinnet. I løpet av det fjerde trinnet skal eleven gjennomføre en rekke obligatoriske kurs:
- Kurs i ulykkesberedskap (9 timer)
- Sikkerhetskurs på vei (6 timer)
- Lastsikringskurs (9 timer)
- Sikkerhetskurs på bane (9 timer)
*Kurset må gjennomføres innen utløpet av ett år etter at du har bestått praktisk prøve.
I løpet av dette trinnet skal man evne å kjøre på en ansvarlig måte og vise at man samhandler godt med andre i trafikken, samt at du ivaretar det ansvaret og de oppgavene du har som lastebilsjåfør.
Etter at kjørelæreren anser deg som en egnet lastebilsjåfør, er det kun teoriprøve og oppkjøring som gjenstår.
Få et tilbud fra en trafikkskole
Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret trafikkskole som passer for deg.
Teoriprøven for lastebillappen
Teoriprøven for lastebillappen tas normalt ved din lokale trafikkstasjon. Du kan ikke bare møte opp, men må bestille time på forhånd. Det er viktig å huske på at du må søke om førerkort og få søknaden godkjent, før du får mulighet til å ta teoriprøven.
Du kan søke om å ta førerkort på Statens Vegvesen sine nettsider.
Teoriprøven for førerkort klasse C
Prøven består av totalt 45 ulike oppgaver, hvor du har 120 minutter på deg til å fullføre prøven.
For å bestå må du svare riktig på minst 38 av oppgavene.
Teoriprøven for førerkort klasse C1
Prøven består av totalt 30 ulike oppgaver, hvor du har 75 minutter på deg til å fullføre prøven.
For å bestå må du svare riktig på minst 25 av oppgavene.
Oppkjøring for lastebillappen
Kjøreskolen du velger får normalt fullmakt til å bestille time til oppkjøring på dine vegne, og selve oppkjøringen gjennomføres ved en trafikkstasjon.
Oppkjøringen består av flere deler eller oppgaver, hvor alle oppgavene skal løses selvstendig. Oppkjøringen vurderes som en helhet av sensor, basert på hvordan du har løst de ulike oppgavene. Du vil få svar på om du har bestått umiddelbart etter oppkjøringen, og du vil få en skriftlig begrunnelse for resultatet.
Oppkjøringen starter med at du skal utføre en kontroll av lastebilen. Du kan for eksempel bli bedt om å kontrollere lys, varsellamper, bremser eller noe annet, og du må kunne forklare hva som kan være årsak eller følge hvis noe viser seg å være feil.
Den praktiske kjøringen varer i ca. 45 minutter hvor du skal kjøre under varierte vei- og trafikkforhold. Kjøreruten din blir tilfeldig valgt og fastsatt på forhånd. Selve kjøringen består normalt sett av at sensor forteller deg hvor du skal kjøre eller hvilke skilt du skal følge. I løpet av kjøringen vil du sannsynligvis også bli bedt om å snu, parkere og rygge.
Dette blir særlig lagt vekt på under oppkjøringen:
- At du kjører økonomisk og behagelig, og velger kjøremåter som ikke utsetter kjøretøyet for unødvendig slitasje.
- At du er oppmerksom på trafikkforholdene rundt deg.
- At kjøremåten din er tydelig, sikker, og at du bidrar til god trafikkavvikling.
- At du tar hensyn til andre trafikanters behov og legger opp til god samhandling, samt at du kjører forutseende.
Få et tilbud fra en trafikkskole
Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret trafikkskole som passer for deg.
Hvilke kurs er obligatoriske for lastebillappen?
Det er en rekke kurs som er obligatoriske og som må gjennomføres i løpet av opplæringen for lastebillappen.
Grunnkurs for tunge kjøretøy
Dette er et 3 times obligatorisk kurs, og er felles for alle tunge kjøretøyklasser. Her skal du få en bedre forståelse for skillet mellom kjøring med tunge kjøretøy fra kjøring med personbil. Det blir også fokus på hvordan man kan redusere interessekonflikter mellom ulike trafikantgrupper.
Kurs i ulykkesberedskap
Dette kurset varer i 9 timer, hvor målet er at eleven skal bli en ressursperson ved ulykker og lignende. I løpet av kurset skal du blant annet lære mer om hvordan man sikrer et skade- eller ulykkessted, førstehjelp, og hvilke tiltak som må iverksettes ved for eksempel brann.
Sikkerhetskurs på vei
I løpet av dette 6 timers kurset skal du trene på langkjøring, og kjøring under varierte forhold. Det innebærer blant annet at du skal:
- Kunne planlegge og gjennomføre en kjørerute.
- Utføre kontroll av lastebilen før og etter kjøring.
- Samhandle godt med andre trafikanter.
- Velge kjøremåter som motvirker ulykker.
- Sørge for minst mulig miljøpåvirkning.
- Kunne vurdere og reflektere over egen kjørekompetanse.
Lastsikringskurs
Et 9 timers kurs hvor du skal lære mer om de ulike reglene som finnes for lastsikring, hva slags utstyr som finnes og hvilket utstyr som er best egnet, ulike måter å sikre last på, og hvordan man kontrollerer lastsikringen.
Sikkerhetskurs på bane
Dette kurset er også obligatorisk og det kreves at det gjennomføres senest innen utløpet av ett år etter at du har bestått praktisk prøve. Kurset varer i 9 timer, og du skal lære mer om dette:
- Behovet for bremse- og stoppelengde ved kjøring av lastebil.
- Hvordan dekk, fart og plassering kan påvirke kjøre- og bremseegenskapene.
- Hvilke konsekvenser som kan oppstå som følge av feilhandlinger.
- Hvilken kjøreatferd som kan redusere risikoen for ulykker.
Få et tilbud fra en trafikkskole
Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret trafikkskole som passer for deg.
Hva er et intensivkurs for lastebil?
Et intensivkurs for lastebil er et opplæringsprogram som gir en raskere og mer intensiv opplæring, slik at du har mulighet til å ta lastebillappen raskere enn ved det tradisjonelle opplæringsløpet. Kurset gir vanligvis en grundig opplæring i både teori og praksis, og fokuserer på å forberede elevene til å bestå førerprøven på en effektiv måte.
Kurset varer vanligvis mellom 2 og 4 uker avhengig av kjøreskolen og elevenes tidligere erfaring med å kjøre tunge kjøretøy. Intensivkursene kan være en mer effektiv måte å lære å kjøre lastebil på, fordi de gir elevene muligheten til å lære raskt og få mer intensiv oppfølging fra kjørelærerne.
Det er viktig å merke seg at intensivkurs for lastebil ikke passer for alle. Personer som aldri har kjørt en større bil eller lastebil før, kan finne det mer fordelaktig å ta et lengre opplæringsprogram som gir mer tid til å øve og tilegne seg nødvendige ferdigheter gradvis.
Hvor gammel må man være for å kjøre lastebil?
Hvor gammel man må være for å kjøre lastebil avhenger av ulike faktorer.
Aldergrense for lastebil lappen (klasse c)
En forutsetning for å ta lastebil lappen er at du allerede har førerkort klasse b og at du har fylt 21 år. Du kan derimot ta lappen tidligere dersom du allerede har påbegynt eller fullført obligatorisk yrkessjåførutdanning.
Aldersgrense for lett lastebil lappen (klasse c1)
Den nedre aldersgrensen for å ta lett lastebil lappen er 18 år, og på samme måte som med lastebil lappen er det en forutsetning at du allerede har førerkort klasse b.
Hva kan man kjøre med lastebillappen?
Førerkort klasse c
Med førerkort klasse c kan du kjøre lastebil med tillatt totalvekt over 7.500kg. Lastebilen kan være godkjent for opptil 8 passasjerer. Med førerkort klasse c, vil førerkortet også gjelder for lett lastebil, førerkort klasse c1.
Du vil også ha lov til å trekke en henger med totalvekt inntil 750kg. Hvis du har behov for eller ønske om å trekke større tilhenger enn dette, må du utvide førerkortklassen til klasse ce.
Førerkort klasse c1
Med førerkort klasse c1 kan du kjøre lett lastebil med tillatt totalvekt mellom 3.500kg og 7.500kg. Lett lastebilen kan være godkjent for opptil 8 passasjerer.
Du vil også ha lov til å trekke en henger med totalvekt inntil 750kg. Hvis du har behov for eller ønske om å trekke større tilhenger enn dette, må du utvide førerkortklassen til klasse c1e.
Få et tilbud fra en trafikkskole
Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret trafikkskole som passer for deg.