hvor mange kjøretimer må man ha

Hvor mange kjøretimer må man ha?

Hva inneholder en kjøretime?

En kjøretime varer normalt sett i 45 minutter og består av praktisk trening og teoretisk opplæring. Alle som skal ta lappen på et motordrevet kjøretøy må ta kjøretimer, hvor formålet er at du som sjåfør skal bli kjent med kjøretøyet og utvikle dine ferdigheter i trafikken.

Den aller første kjøretimen handler i stor grad om å bli kjent med kjørelæreren og vice versa. Kjørelæreren får et inntrykk av deg, dine forkunnskaper, erfaring og kjøreferdigheter, for deretter å lage en tilpasset opplæringsplan for akkurat ditt behov. Målet med kjøretimene og kjøreopplæringen er at du skal bli en trygg sjåfør, og at du besitter nødvendig kompetanse og ferdigheter til å beste oppkjøringen.

Skal du komme i gang med lappen? Da trenger du rikelig med kjøretrening, både privat og gjennom en godkjent trafikkskole. Hvor mange kjøretimer du har behov for avhenger av hvilken førerkortklasse du ønsker å ta, kunnskapsnivået ditt, og ferdighetene dine.

Få et tilbud fra en trafikkskole

Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret trafikkskole som passer for deg.

I disse førerkortklassene trenger du kjøretimer:

  • Tohjuls Moped (AM 146)
  • Tre- og firehjuls moped (AM 147)
  • MC-lappen:
    Lett motorsykkel (A1)
    Motorsykkel (A2)
    Motorsykkel (A)
  • Personbil (B)
  • Personbil med tilhenger (B96)
  • Personbil med tilhenger (BE)
  • Lastebil (C)
  • Lastebil med tilhenger (CE)
  • Lett lastebil (C1)
  • Lett lastebil med tilhenger (C1E)
  • Minibuss (D1)
  • Minibuss med tilhenger (D1E)
  • Buss (D)
  • Buss med tilhenger (DE)
  • Traktor (T)
  • Snøscooter (S)

TaFørerkort.no kan hjelpe deg med å få et gratis tilbud fra en trafikkskole nær deg.

Hvor mange kjøretimer må man ha?

Hvor mange kjøretimer du har behov for avhenger av hvilken førerkortklasse du ønsker å kjøre opp i, samt hvilke ferdigheter du har fra før av. I de ulike førerkortklassene er det et ulikt antall kjøretimer som inngår i den obligatoriske opplæringen. Utover kjøretimene som er obligatoriske, er det ditt ferdighetsnivå som avgjør hvor mange kjøretimer du har behov for.

For å bli en dyktig sjåfør er det mengdetrening som gjelder. Jo mer du kjører, jo flinkere vil du bli. For førerkortklasse B er tommelfingerregelen at man bør ha gjennomført minst 140 timer med øvelseskjøring totalt.  Det inkluderer både øvelseskjøring privat og gjennom en godkjent trafikkskole. Det viktigste er ikke at du består førerprøven raskest mulig, men at du blir trygg i trafikken, lærer hvordan du skal takle ulike situasjoner og ulike kjøreforhold, slik at du evner å bidra til godt samspill ute på veiene.

Hvor mange kjøretimer må man ha på bil?

Det er 19 obligatoriske timer for førerkort klasse B. Mange av disse gjennomføres gjennom de obligatoriske kursene «sikkerhetskurs på øvingsbane» og «kjøring i landeveismiljø». For å kunne ta kjøretimer for klasse B eller begynne med den obligatoriske opplæringen må du være 16 år og ha godkjent trafikalt grunnkurs.

Antall kjøretimer du har behov for utover den obligatoriske opplæringen avhenger av individuelle behov. Det er normalt med 20-30 kjøretimer. Det er mange som trenger langt færre enn dette, men også mange som trenger langt flere. Felles for de fleste som klarer seg med færre enn 20 kjøretimer, er at de øvelseskjører en hel del på egenhånd.

Kjøretimer: Klasse B

Antall kjøretimer du har behov for utover den obligatoriske opplæringen avhenger av individuelle behov. Det er normalt med 20-30 kjøretimer. Det er mange som trenger langt færre enn dette, men også mange som trenger langt flere. Felles for de fleste som klarer seg med færre enn 20 kjøretimer, er at de øvelseskjører en hel del på egenhånd.

Kjøretimer: Klasse AM146, moped

Hvis du skal ta mopedlappen er det 13 obligatoriske timer du må gjennomføre. Store deler av opplæringen gjennomføres som regel med en gruppe med andre elever. Timene fordeles på et sikkerhetskurs i trafikk, et sikkerhetskurs på vei, og to trinnvurderingstimer. Utover dette er det normalt med 3-6 kjøretimer.

Kjøretimer: Klasse A1, lett motorsykkel

For lett mc lappen er det 14 obligatoriske timer du må gjennomføre som fordeles på veiledningstimer, teoretisk opplæring, sikkerhetskurs på vei, og sikkerhetskurs i trafikk. Utover de obligatoriske timene er det også vanlig med 5-10 kjøretimer med kjørelæreren.

For å begynne på den obligatoriske opplæringen må man ha fylt 16 år og ha bestått trafikalt grunnkurs. Med førerkort klasse A1 kan man kjøre en lettmotorsykkel på opptil 125 ccm, moped, trehjuls-motorsykkel med makseffekt på 15kW, og mopedbil.

Kjøretimer: Klasse A2, mellomtung motorsykkel

Det er 14 obligatoriske timer i opplæringen for førerkort klasse A2. Disse timene fordeles på sikkerhetskurs i presis kjøreteknikk, sikkerhetskurs på vei og trinnvurderingstimes. Det er også vanlig med 15-20 kjøretimer utover dette.

Man må ha fylt 18 år og ha gjennomført trafikalt grunnkurs for å ta førerkort på mellomtung motorsykkel. Denne førerkortklassen gir deg rett til å kjøre motorsykler med en motoreffekt opp til 35 kW, 47,6 HK, dersom effekt og egenvekt utgjør maksimalt 0,2 kW pr kilo.

Kjøretimer: Klasse A, tung motorsykkel

I den obligatoriske delen av opplæringen for førerkort klasse A er det 14 timer man må gjennomføre. Disse timene er bakt inn i kursene sikkerhetskurs på bane, sikkerhetskurs på vei og to veiledningstimer. Utover dette vil antall kjøretimes tilpasses individuelt, hvor det er normalt med ca. 20 kjøretimer i tillegg til det som er obligatorisk.

Minstealderen for å ta tung mc lappen er i utgangspunktet 24 år, men det finnes også noen unntak. Hvis du for eksempel tok mellomtung lappen da du var 18, og har hatt førerkort klasse A2 i mer enn to år, kan du ta lappen på tung MC allerede fra du har fylt 20 år.

Få et tilbud fra en trafikkskole

Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret trafikkskole som passer for deg.

Hvor mye koster en kjøretime?

Prisene på kjøretimer varierer avhengig av førerkortklasse, hvor i landet du bor og hvilken trafikkskole du velger, men i snitt koster en kjøretime ca. 1.000kr.

I listen under ser du gjennomsnittlige priser for kjøretimer i de ulike førerkortklassene.

Kjøretime prisliste

  • Kjøretime moped: pris fra ca. 600,- til 800,-
  • Kjøretime lett MC (klasse A1): pris fra ca. 800,- til 1100,-
  • Kjøretime mellomtung MC (klasse A2): pris fra ca. 800,- til 1100,-
  • Kjøretime tung MC (klasse A): pris fra ca. 800,- til 1100,-
  • Kjøretime bil (klasse B): pris fra ca. 700,- til 1100,-
  • Kjøretime bil med tilhenger (klasse BE/B96): pris fra ca. 750,- til 1000,-
  • Kjøretime lett lastebil (klasse C1): pris fra ca. 1200,- til 1400,-
  • Kjøretime lett lastebil med tilhenger (klasse C1E): pris fra ca. 1200,- til 1400,-
  • Kjøretime lastebil (klasse C): pris fra ca. 1200,- til 1500,-

Hvordan kan man spare penger på kjøretimer?

Man vil ofte kunne spare et sted mellom 10-20% av ordinær pris ved å kjøpe kjøretimer i ulike pakkeløsninger. Det kan for eksempel være gjennom totalpakker for hele kjøreopplæringen, eller en pakke spesifikt for kjøretimer. Det er for eksempel mange trafikkskoler som tar ca. 1.000kr pr kjøretime, men hvis du kjøper en pakke på 10 kjøretimer er det ikke uvanlig at det for eksempel prises til 8.000kr, noe som da utgjør 800kr pr kjøretime istedenfor 1000kr.

I og med at antall kjøretimer man har behov for er individuelt, vil det aller beste du kan gjøre for å spare penger være å øvelseskjøre mye med ledsager på egenhånd. Det kan også være lurt å øvelseskjøre med ulike ledsagere. Det individuelle kunnskapsnivået til den du kjører med kan variere, samt at noen kanskje har pådratt seg noen uvaner i trafikken opp gjennom årene. Ved å kjøre med flere ulike ledsagere kan du få forskjellig input, ulike innspill og se ting fra forskjellige perspektiver. Dette vil forhåpentligvis være med på å gjøre deg til en enda dyktigere sjåfør.

For billappen er det anbefalt at man har kjørt bil i minst 140 timer før man bestiller oppkjøring. Hvis du har mulighet til å kjøre 140 timer gjennom privat øvelseskjøring vil du sannsynligvis ikke ha behov for veldig mange kjøretimer utover dette, og det er nettopp her du har mulighet til å spare mest penger.

Få et tilbud fra en trafikkskole

Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret trafikkskole som passer for deg.

Førerkortet steg for steg

All trafikkopplæring i Norge følger den samme 4-trinnsmodellen. Formålet med denne modellen er å gi fremtidige sjåfører et så godt grunnlag som mulig til å bli dyktige, kunnskapsrike sjåfører, med en kjøremåte som gir lav risiko for ulykker.

Trinn 1: Trafikalt grunnkurs

Trafikalt grunnkurs er et obligatorisk kurs som består av totalt 17 undervisningstimer. Kurset er felles for alle førerkortklasser og har som målsetning å gi elevene en grunnleggende forståelse av hva det innebærer å være fører av et motorisert kjøretøy.

Hvis du allerede har fylt 25 år vil du være fritatt fra deler av kurset, slik at det kun er førstehjelp og mørkekjøring du må gjennomføre. Hvis du planlegger å starte med øvelseskjøring er det viktig å huske på at du ikke har lov til å øvelseskjøre i den mørke delen av året, det vil si fra 1. november til 15. mars, med mindre du har gjennomført mørkekjøring.

Trinn 2: Grunnleggende kjøretøy- og kjørekompetanse

Trinn to av kjøreopplæringen handler om kjøretøy- og kjørekompetanse, hvor målet er at eleven skal kunne mestre kjøretøyet rent kjøreteknisk.

Dette skal man lære:

  • Hvordan man gjør seg klar til kjøring
  • Hvordan man setter i gang og hvordan man stanser
  • Hvordan man girer og krypkjører
  • Om styring, akselerering og bremsing
  • Hvordan man utfører en sikkerhetskontroll av kjøretøyet

Mot slutten av trinn 2 skal man gjennomføre en trinnvurderingstime/veiledningstime.

Trinn 3: Trafikal del

I den trafikale delen av kjøreopplæringen skal man øve på å bli en selvstendig sjåfør som er skikket til å kunne kjøre i et variert trafikkbilde. Det er ulike obligatoriske kurs som skal gjennomføres ved de ulike førerkortklassene. I forbindelse med billappen skal man for eksempel gjennomføre et sikkerhetskurs på bane (glattkjøring).

Dette skal man lære:

  • Kjøreteknikk
  • Sikker kjøremåte i ulike trafikkmiljøer
  • Risiko ved kjøring
  • Landeveiskjøring og forbikjøringer
  • Refleksjon over egen førerkompetanse

Mot slutten av trinn 3 skal man gjennomføre en trinnvurderingstime/veiledningstime.

Trinn 4: Avsluttende opplæring

Det konkrete innholdet i denne delen av kjøreopplæringen varierer blant de ulike førerkortklassene. Felles for alle førerkortklassene er at det overordnede temaet er selvinnsikt og risikoforståelse.

Med mopedlappen har man ikke lov til å kjøre på motorvei, så i forbindelse med mopedlappen vil trinn fire i stor grad handle om selvstendig og effektiv kjøring, og trygg og effektiv kjøring i tettbygde strøk og på landevei. For MC og bil er det mer omfattende, hvor man for eksempel skal gjennomføre et lengre sikkerhetskurs, øve på kjøring over lange distanser, og jobbe videre på sin egen evne til å motvirke forbikjørings- og utforkjøringsulykker.

Få et tilbud fra en trafikkskole

Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret trafikkskole som passer for deg.

Teoriprøve og oppkjøring

Utover den obligatoriske kjøreopplæringen må man også bestå en teoriprøve, og i det aller fleste tilfeller en oppkjøring. I utgangspunktet er det kun i forbindelse med moped- og snøscooterlappen at man ikke trenger oppkjøring.

Teoriprøven bestiller man i forkant og tar på sin lokale trafikkstasjon. Aldersgrensen for å ta teoriprøven i de ulike førerkortklassene varierer. Det samme gjelder også for oppkjøring.

Statens vegvesen kan du lese mer om de konkrete reglene for hver enkelt førerkortklasse.

5 ting å tenke på før du begynner med kjøretimer

  • Før du kan begynne å ta kjøretimer må du ha bestått trafikalt grunnkurs. Ved bestått trafikalt grunnkurs utstedes et øvelseskjøringsbevis, som alltid skal være med under øvelseskjøringen. 
  • Skal du kjøre bil med manuelt- eller automatgir? Dette er viktig å tenke nøye gjennom før du begynner med kjøretimene. Hvis du velger et opplæringsløp med automatgir, vil førerretten din også begrenses til biler med automatgir. Velger du manuelt gir, vil du kunne kjøre biler både manuelt- og automatgir.
  • Ved øvelseskjøring er det et krav om at det brukes et ekstra speil til ledsageren og at bilen tydelig markeres med en synlig rød L på hvit bakgrunn bak bilen. Denne markeringen skal gjøre andre som ferdes i trafikken oppmerksomme på at du er i en opplæringsfase. Man kan faktisk få en bot på 8.000kr dersom man kjører uten L på bilen.
  • Vurder ditt eget ferdighetsnivå og hvilket behov du har når det kommer til kjøretimer. Det vil som regel lønne seg å kjøpe kjøretimer i ulike pakkeløsninger, så hvis du vet at du uansett har behov for et visst antall kjøretimer, vil det lønne seg å kjøpe en pakke som for eksempel kan inneholde 10, 20 eller 30 kjøretimer. Hvis du har kjørt over en lengre periode og er trygg i trafikken, kan det være mest fornuftig å bestille et par kjøretimer til å begynne med, for deretter å få en vurdering av trafikklæreren rundt hvor mange kjøretimer du vil ha behov for.
  • Bruk litt tid på å planlegge turen du skal begi deg ut på. Hvis du er godt forberedt, vil du sannsynligvis ha en mer behagelig kjøreopplevelse. Les gjerne kart, merk opp hvor du skal kjøre og tilpass kjøringen deretter. 

Kom i gang med kjøretimer

Når du skal komme i gang med kjøretimer og alt som gjenstår er å velge en kjøreskole, er det noen sentrale spørsmål du bør stille deg:

  • Hva er viktig for deg under opplæringen?
  • Er det viktig at kjøreskolen holder til i nærheten av deg?
  • Må kjørelæreren kunne hente deg der du er?
  • Bør du velge en billig eller en dyr trafikkskole?
  • Hva slags opplæringspakke bør du velge?

Det kan være vanskelig å vurdere alt dette, men vi ønsker å gjøre det enkelt for deg. Send oss en en kort henvendelse, , så finner vi en den trafikkskolen i nærheten av deg som matcher best med dine behov og dine personlige preferanser.

Få et tilbud fra en trafikkskole

Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret trafikkskole som passer for deg.