hva koster kjøreskole

Hva koster kjøreskole?

Generelt sett må du regne med å betale fra rundt kr 30 000,- for førerkort på personbil klasse B. Da har vi medberegnet et visst antall kjøretimer og alt av obligatorisk opplæring.

Prisen kan imidlertid variere noe fra kjøreskole til kjøreskole, og kan være forskjellige utfra ditt behov for kjøretimer. Du som elev er for kjøreskolen en kunde, det er derfor er viktig med god service og at begge parter ønsker en god handel. Ofte kan det lønne seg å velge pakkeløsninger som inkluderer obligatorisk opplæring, samt 20 kjøretimer hos en kjøreskole. Normalt sett trenger man rundt 18 til 20 kjøretimer hvis du skal ta lappen på personbil klasse B, i tillegg til obligatorisk opplæring.

Har du kjørt mye bil tidligere og kun trenger en obligatorisk pakke uten kjøretimer kan prisen bli så lavt som 20 000 kroner, men som regel vil det være behov for et visst antall kjøretimer.

Gjennomsnittlig pris for å ta lappen i de ulike førerkortklassene:

Priseksemplene baserer seg på all obligatorisk opplæring, samt et visst antall kjøretimer. Kjøreopplæringen er individuell, som betyr at du kan ende opp med å betale mer eller mindre enn det som er vist i eksemplene.

Få et tilbud fra en trafikkskole

Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret trafikkskole som passer for deg.

Hva er pris for en kjøretime?

Den gjennomsnittlige prisen for en kjøretime på billappen ligger på rundt kr 900,-. I andre førerkortklasser kan prisen raskt stige opp mot kr 1 200,-. 

En kjøretime er normalt på 45 min. Ofte bruker kjøreskolene å ha doble timer (2*45 min), slik at man får gjennomført og lært mer på en gang.

Basert på erfaringene fra kjøreskolene vil kjøretimer for den gjennomsnittlige sjåføren utgjøre ca. 60% av totalkostnadene ved billappen. Start derfor med øvelseskjøring så tidlig som mulig. Statens Vegvesen anbefaler at du kjører flere tusen kilometer før du går opp til førerprøven for å være best mulig rustet til å ta fatt på landeveien.

Gjennomsnittlige priser for kjøretimer i de ulike førerkortklassene

  • Moped: ca. kr 700,-
  • Lett motorsykkel: ca. kr 950,-
  • Mellomtung motorsykkel: ca. kr 1 000,-
  • Tung motorsykkel: ca. kr 1 000,-
  • Bil: ca. kr 900,-
  • Lett lastebil: ca. kr 1 300,-
  • Lastebil: ca. kr 1 350,-
  • Minibuss: ca. kr 1 350,-
  • Buss: ca. kr 1 350,-
  • Traktor: ca. kr 1 000,-
  • Snøscooter: ca. kr 900,-

Hva påvirker prisen på kjøreskole?

Det er mange faktorer som vil påvirke prisen på kjøreskolene. Først og fremst må du vite hva som er dine behov. Har du allerede tatt trafikalt grunnkurs på skolen kan du gå rett til en kjøreskole for å ta førerkort i den førerkortklassen du er på jakt etter. 

Skal du ta førerkort klasse B kan prisen bli påvirket av om du skal ta manuell-lappen eller lappen på automat bil. Med automatlappen vil du mest sannsynlig slippe unna med færre kjøretimer enn hva du ville trengt på manuell-lappen, da opplæringen vil være enklere for deg som elev.

Ved å velge pakkeløsninger som inkluderer obligatorisk opplæring innenfor ønsket førerkortklasse, samt et visst antall kjøretimer, vil du sannsynligvis kunne spare et sted mellom 10% og 20%. Hvis du vet på forhånd at du har behov for en del kjøretimer, gjør du absolutt lurt i å kjøpe en pakke.

Noen trafikkskoler har holdt på lenge og får mange elever gjennom anbefalinger fra tidligere fornøyde elever. En nyoppstartet trafikkskole vil derimot ofte være nødt til å gjøre noen tiltak for å tiltrekke seg elever. Det kan for eksempel være gjennom større rabatter på kjøreopplæring, for å prøve å lokke til seg elever i startfasen.

Hvis du melder deg opp til oppkjøring og stryker, vil det være med på å påvirke prisen på kjøreopplæringen i ganske stor grad. En oppkjøring koster gjerne kr 4-5 000,- og jo flere forsøk du bruker, jo høyere vil sluttsummen for ditt førerkort være.

Få et tilbud fra en trafikkskole

Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret trafikkskole som passer for deg.

Hvilken kjøreskole er best?

Det kan være utfordrende å vite hvilken kjøreskole som er best. Det som er viktig å vite er hvilke kriterier du som elev selv har. Hva er viktig for deg? Nærhet til trafikkskolen, pris, mulighet for å kjøre på kveldstid, eller trenger du et intensivkurs?

Skriv opp dine kriterier og send inn en forespørsel, slik at vi kan sette deg i kontakt med den kjøreskolen som bryr seg om dine kriterier og dine behov. Da får du et uforpliktende tilbud fra den kjøreskolen som passer best for deg og dine mål.

5 ting å tenke gjennom før du skal velge kjøreskole:

  1. Hvilken førerkortklasse trenger du?
  2. Hvilke behov har du? Hva er viktig for deg?
  3. Hvor lang tid vil du bruke? Noen trafikkskoler tilbyr intensivkurs for raskere opplæring.
  4. Sett opp et budsjett på hvor mye du kan bruke og skaff deg god oversikt over kostnadene.
  5. Husk å sjekke nøye hva som inngår i de ulike pakkeløsningene. 

Hvordan velge riktig kjøreskole?

Alle elever som skal velge kjøreskole har individuelle behov. Noen ønsker en kjøreskole som er nærme hjemmet, andre ønsker å bli plukket opp av kjørelæreren og noen kan kun ta kjøretimer på kvelden.

Du gjør lurt i å velge en trafikkskole som er fleksibel, som også kan tilpasse seg litt etter deg og dine behov. Ved å bruke en erfaren kjørelærer, som kan lære deg ting riktig fra start, oppmuntre deg, og ikke minst gi konstruktive tilbakemeldinger for å forbedre kjøreferdighetene dine, har du tatt et stort steg i riktig retning.

I Norge finnes det i dag et stort antall kjøreskoler å velge mellom, det kan derfor være vanskelig å vite hva man skal se etter og hvem man skal velge. Det å velge riktig kjøreskole har stor påvirkning på prisen, kvaliteten, og opplevelsen av kjøreopplæringen som helhet.

Vi i TaFørerkort.no samarbeider med dyktige lokale kjøreskoler over hele landet. Her kan du få et gratis tilbud fra en kjøreskole i nærheten av deg!

Nyttige tips til deg som skal ta lappen:

  • Sett deg inn i hvilke regler, hvilken minstealder og hva slags opplæring som er obligatorisk for den førerkortklassen du ønsker å kjøre opp i.
  • Øvelseskjør så mye som mulig. Ved å øvelseskjøre mye, gjerne med flere ulike ledsagere, blir du tryggere i trafikken og mer sikker som sjåfør. Dette vil også begrense antall kjøretimer du har behov for utover den obligatoriske opplæringen.
  • Husk å søke om førerkort. Søknaden må godkjennes før du kan ta teoriprøve og oppkjøring.
  • Bestill oppkjøring så tidlig som mulig, da det kan være lange ventelister. Ha samtidig i bakhodet at du heller ikke vil bestille oppkjøring for tidlig, uten at du egentlig er klar. Flere oppkjøringer vil i stor grad kunne øke totalkostnaden for førerkortet.
  • Pakkeløsninger kan spare deg for penger. Hvis du på forhånd vet at du har behov for en del kjøretimer, kan du med fordel gå for en pakkeløsning som inkluderer 20-30 kjøretimer.
  • Velg en trafikkskole som jobber aktivt for å forbedre din kjørekompetanse og dine kjøreferdigheter, slik at du blir rustet til å bestå oppkjøringen raskest mulig.

Få et tilbud fra en trafikkskole

Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret trafikkskole som passer for deg.

Hvilke kurs kan du ta hos en kjøreskole?

Hos de fleste norske kjøreskolene kan du ta alle obligatoriske kurs som du trenger for å ta førerkort. Alle som skal ta et førerkort er nødt til å gå igjennom den samme opplæringen, og gå igjennom kjøreopplæringen trinn for trinn.

Husk at det kan variere hva slags sertifikater du kan ta hos de ulike kjøreskolene. De fleste kan tilby førerkort klasse B (bil lappen), mens andre også kan tilby snøscooter sertifikat og andre førerkortklasser.

Det er kjøreskolen som har ansvar for at kjøreopplæringen blir fulgt trinnvis.

Dette er de fire trinnene du må gjennom for å ta førerkort i Norge:

Trinn 1: Trafikalt grunnkurs

Dette trinnet er felles og obligatorisk for alle som skal ha førerkort, uavhengig av førerkortklasse, og består av 17 timer med grunnkurs-opplæring. Kurset kan du ta fra du fyller 15 år. Er du over 25 år er det kun mørkekjøring og førstehjelp som er obligatorisk. Etter gjennomført og bestått trafikalt grunnkurs har du rett til å øvelseskjøre fra man er 16 år. Har du allerede gjennomført og bestått trafikalt grunnkurs er du allerede klar til å gå videre til trinn to. 

Trinn 2: Grunnleggende opplæring

Grunnleggende opplæring går ut på at du som elev skal evne å beherske bilen rent kjøreteknisk, og tilegne deg kunnskap om bilistene ansvar og forsvarlig kjøring. Etter å ha gjennomført en veiledningstime med kjørelærer, og du oppleves som god nok, er du klar for å gå videre til neste trinn.

Trinn 3: Kjøring i trafikk

På dette trinnet skal eleven kunne kjøre i variert trafikk og bli en mer selvstendig sjåfør. Her må du gjennom et fire timers sikkerhetskurs på bane, i tillegg til en veiledningstime med kjørelærer. Dette er obligatorisk å gjennomføre, før du kan gå videre til siste trinn.

Trinn 4: Avsluttende opplæring

Siste trinn handler om at du som elev er dyktig nok til å kjøre på en fornuftig og ansvarlig måte. Du skal her igjennom et obligatorisk sikkerhetskurs på vei som varer i 13 timer, bestående av fire deler, forutseende av at du er god nok til å bestå førerprøven før du tar sikkerhetskurset.  Føler du og kjørelæreren at du er trygg nok før førerprøven, har øvd masse og vært igjennom siste sikkerhetskurset, er du snart klar for oppkjøring. Det er viktig at du søker om førerkort før du søker om oppkjøringsdato. Vær forberedt på at det ofte kan være kø og mange som skal ta lappen samtidig som deg.

Få et tilbud fra en trafikkskole

Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret trafikkskole som passer for deg.

Teoriprøve

Før du skal ta obligatorisk teoriprøve må du levere søknad om førerkort hos Statens Vegvesen. Når dette er bekreftet og søknaden er registrert kan du avlegge teoriprøven. 

Du skal gjennomføre og bestå en obligatorisk teoriprøve slik at ditt kunnskapsnivå blir vurdert av Statens Vegvesen. Ofte kan det være lurt å øve sammen med kjørelærer, og lese mye på egenhånd. Det viktigste er å øve mye og ha tilstrekkelig kunnskap om trafikken før du skal ta praktisk prøve. 

Ta med gyldig legitimasjon, møt opp tidlig og vær godt forberedt til teoriprøven. Før du går inn skal du ta bildet til førerkortet, samt ta en synstest for å forsikre om at det ikke er noe galt med synet ditt.

For å bestå teoriprøven må du svare riktig på minst 85% av oppgavene. Teoriprøven på førerkort klasse B inneholder 45 spørsmål som skal besvares innen 90 min. Om du stryker er du nødt til å vente i to uker før du kan gå opp til ny prøve. Har du behov for tilrettelagt opplæring, må dette søkes om før du avlegger teoriprøven. 

Oppkjøring

Etter å ha gjennomført og registrert alt av obligatorisk og teoretisk opplæring, er det tid for en praktisk prøve (oppkjøring) som bli vurdert av en sensor hos Statens Vegvesen.

Oppkjøringen er delt opp i to deler. Første del er sikkerhetskontroll der du skal vise at du kan tekniske deler av bilen. Den andre delen er en times kjøring i trafikk. På denne timen skal du vise til at du kan kjøre trygt på veien, vise at du kan snu og rygge, og vise at du er god nok til å ferdes i trafikken. Ruten blir bestemt tilfeldig via en datamaskin hos Statens Vegvesen. Sensor vil etter oppkjøringen gi deg beskjed om du har bestått eller ikke bestått.

Kom i kontakt med en kjøreskole nå

Oppfyller du minstealder for å begynne på ønsket førerkortklasse? Vil du komme i gang så raskt som mulig? Vårt mål er at du som elev skal slippe å bruke masse tid og energi på å sammenligne haugevis av tilbud. Derfor har vi gjennom vårt nettverk med etablerte kjøreskoler over hele landet mulighet til å sette deg i kontakt med den beste kjøreskolen i nærheten av deg.

Her kan du få et gratis tilbud fra en kjøreskole nær deg!

Få et tilbud fra en trafikkskole

Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret trafikkskole som passer for deg.